Τι είναι οι φορητές εφαρμογές που χωράνε στο στικάκι σας;  Οι φορητές εφαρμογές (portable apps) μοιάζουν με τον ελβετικό σουγιά. Μπορείτε να τις μεταφέρετε με ασφάλεια σε ένα usb stick και να τις τρέξετε σε οποιοδήποτε υπολογιστή με ασφάλεια , χωρίς εγκατάσταση.

Τα περισσότερα προγράμματα των Windows χρειάζονται εγκατάσταση για να τρέξουν. Υπάρχουν όμως οι λεγόμενες "φορητές" (portable) εφαρμογές, που τρέχουν άμεσα, χωρίς εγκατάσταση. Μάλιστα, μπορούμε να τις τρέξουμε απευθείας από ένα στικάκι (usb disk) σε οποιοδήποτε υπολογιστή.

Τι είναι οι φορητές εφαρμογές

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να μεταφέρετε ένα εγκατεστημένο πρόγραμμα από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο, αντιγράφοντας τους φακέλους και τα αρχεία του;Στο 90% των περιπτώσεων, το πρόγραμμα αυτό δεν θα λειτουργήσει μετά τη μεταφορά. Δεν θα λειτουργήσει ακόμα και αν του αλλάξουμε φάκελο στον ίδιο υπολογιστή.Σχεδόν κάθε πρόγραμμα που εγκαθιστούμε στα Windows, δημιουργεί καταχωρήσεις στο μητρώο (registry). Οι καταχωρήσεις αυτές είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του, και αναφέρουν τον συγκεκριμένο φάκελο εγκατάστασης.Αλλάζοντας φάκελο στο ίδιο σύστημα, οι καταχωρήσεις στο μητρώο αχρηστεύονται. Αντιγράφοντας το φάκελο του προγράμματος σε άλλο υπολογιστή, οι καταχωρήσεις δεν υπάρχουν καν. Σαν αποτέλεσμα, το πρόγραμμα παύει να λειτουργεί.

Οι φορητές εφαρμογές ξεπερνούν αυτό τον περιορισμό. Μπορούν να εκτελεστούν χωρίς εγκατάσταση και να μεταφερθούν εύκολα με οποιοδήποτε αποθηκευτικό μέσο γιατί όλα τα δεδομένα και οι ρυθμίσεις των προγραμμάτων αποθηκεύονται στο φάκελο από τον οποίο εκτελείται το πρόγραμμα, όπου και αν μεταφερθεί αυτός ο φάκελος.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των φορητών εφαρμογών

Πλεονεκτήματα
1. Oι φορητές εφαρμογές δεν αφήνουν κανένα υπόλειμμα στο σύστημα, κανένα αρχείο εκτός του φακέλου τους, και κανένα στοιχείο στη registry των Windows.

2. Αν τις μεταφέρουμε σε ένα USB stick, θα μπορούμε να τις εκτελέσουμε χωρίς εγκατάσταση και με ασφάλεια σε οποιοδήποτε υπολογιστή.

3. Είναι ιδανικές για χρήση σε internet cafe και κοινόχρηστους υπολογιστές.

Μειονεκτήματα
Το μειονέκτημα των φορητών εφαρμογών είναι πως χρησιμοποιούν λιγο περισσότερους πόρους συστήματος. Αλλά η αύξηση είναι αμελητέα, μπροστά στη δυνατότητα να τρέξουμε εφαρμογές χωρίς εγκατάσταση.

 

Είναι όλες οι φορητές εφαρμογές νόμιμες;

Πριν κατεβάσουμε κάποια φορητή εφαρμογή, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι είναι νόμιμα τροποποιημένη και δεν έχουν παραβιαστεί τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού.Oι νόμιμες φορητές εφαρμογές διατίθενται στην επίσημη σελίδα του προγραμματιστή / κατασκευαστή και σε συνεργαζόμενα site λογισμικού. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι οι open source εφαρμογές που επιτρέπουν την ελεύθερη μετατροπή τους με μόνο περιορισμό την απαγόρευση εμπορικής εκμετάλλευσης.

Που μπορώ να βρω φορητές εφαρμογές;

Μερικές ασφαλείς σελίδες για λήψη φορητών εφαρμογών είναι το www.softpedia.com με 853 εφαρμογές και το www.portableapps.com με 400+ εφαρμογές.

 

No thoughts on “Φορητές εφαρμογές - Portable Apps (Μέρος Α')”

Αφήστε το σχόλιό σας

Απάντηση προς Some User